Zamknij X


Strona przeznaczona jest dla osób pełnoletnich. Alkohol szkodzi zdrowiu, pij odpowiedzialnie!

Loading...

04 maja 2015

#whisky sour: klasyczny twardziel

Trzeba pić czystą wódkę lub whisky, żeby być prawdziwym mężczyzną. Niestety ten stereotyp dalej panuje wśród panów. Na szczęście jest na to rozwiązanie, a jest nim Whisky Sour. To drink dla twardzieli. Kwaśny, gorzki, mocny. Nie ma z nim żartów.  Oprócz tego z pewnością uchroni Was od "kaca" i wyleczy chrypkę. Czego chcieć więcej. Tylko pić.



CO JEST POTRZEBNE

60 ml. whisky 
30 ml. soku z cytryny
15 ml. syropu cukrowego 
opcjonalnie: białko jajka

SZKŁO

niska szklanka (old fashioned, tumbler) 

PRZYBORY

deska do krojenia, nóż, shaker, sitko barmańskie

Przygotowanie:

Sposób I (bez białka):

Do shaker przelać wlać SOK Z CYTRYNY, SYROP CUKROWY, WHISKY. Dosypać lodu. Mocno wstrząsnąć. Następnie przecedzić wszystko do wypełnionej kruszonym lodem szklanki. Udekorować zestem (skrawek skórki) z cytryny i startą skórką z cytrusów.

Sposób II (z białkiem):

Do shakera przelać BIAŁKO JAJKA oraz pozostałe składniki i wstrząsnąć. Dopiero potem dosypać lodu i mocno shakerować. Następnie przecedzić wszystko do wypełnionej kruszonym lodem szklanki. Udekorować zestem (skrawek skórki) z cytryny i startą skórką z cytrusów.



Wyjaśnienie:

Powyżej podałem dwie metody przygotowania Whisky Sour. Pierwszą z nich (bez białka) przyrządzamy w znany i powszechny sposób, czyli przelewamy wszystkie składniki do shakera i wstrząsamy. Druga forma przygotowania (z białkiem) składa się z dwóch etapów. W pierwszym z nich musimy zastosować metodę wstrząsania "na sucho", czyli bez lodu (tzw. dry shaking). Dlaczego to robimy? Otóż białko lepiej łączy się z innymi składniki bez udziału lodu. Oprócz tego uzyskujemy efekt spienienia (tzw. foam; ang. spieniony). Zauważymy go dopiero po przelaniu mixa do szklanki. Wówczas na czubku drinka pojawi się biała piana (tzw. float). W drugim etapie dodajemy lodu i wstrząsamy mocno, tak żeby dobrze wymieszać i schłodzić wszystkie składniki. I tyle. 

TROCHĘ HISTORII... 

"Kwaśny" (ang. sour = kwaśny) powstał prawdopodobnie w USA w połowie XIX wieku. Wówczas pito go jako Brandy Sour. Dopiero później sporządzano go również z innych wódek. Wtedy zaczęto eksperymentować, dodając do tego short drinka różnych dodatków, aby złagodzić jego cierpki i gorzki smak. Tak powstały różne wersje tego mixa, np. New York Sour, czyli Whisky Sour z dodatkiem soku z pomarańczy i czerwonego wina. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz