Zamknij X


Strona przeznaczona jest dla osób pełnoletnich. Alkohol szkodzi zdrowiu, pij odpowiedzialnie!

Loading...

25 stycznia 2015

#gin basil smash: doskonałość tkwi w prostocie

Geniusz tego koktajlu nie polega na kolorystycznej metamorfozie składników, lecz na unikalnym, orzeźwiającym smaku dobranym z czterech bardzo popularnych produktów. Nie trzeba poszukiwać wyrafinowanych metod do przygotowania drinka. Jörg Meyer dzięki swojemu pomysłowi, wiedzy oraz umiejętnościom pokazał, jak w konwencjonalny sposób można stworzyć dzieło na wskroś genialne i proste w przygotowaniu. 





CO JEST POTRZEBNE

40 ml. GINU (ja używałem Seagram's)
20 ml. SYROPU CUKROWEGO*
15-20 ml. SOKU Z CYTRYNY
6-8 liści BAZYLI

SZKŁO

NISKA SZKLANKA (lowball, whiskaczówka)

 PRZYBORY

NÓŻ, DESKA DO KROJENIA,
MUDDLER (można zastąpić go płaską, długą łyżką; poniżej opiszę jak to zrobić),
SHAKER, SITKO BARMAŃSKIE, FOLIA DO PAKOWANIA, MŁOTEK (np. do mięsa) lub inny twardy przedmiot

PRZYGOTOWANIE:

Do shakera wkładamy liście BAZYLII, zalewamy SYROPEM CUKROWYM (1). Śmiało ugniatamy MUDDLEREM (2), ale tak, żeby nie poszatkować bazylii. Jeśli go nie mamy, to procedura jest inna. Przechylamy shaker do poziomu 45 stopni, bierzemy długą łyżkę i przyciskamy bazylię do ściany shakera tak, aby wydobyć z niej barwnik (3), a nie ją poszatkować. Wyciskamy z połówki cytryny sok (ok. 15-20 ml.). Wsypujemy kruszony lód (4), dolewamy GINU (5). Wstrząsamy prawie przez  minutę, do momentu przebarwienia się drinka na jasnozielony kolor (6). Do niskiej szklanki wsypujemy kruszony, uprzednio przygotowany lód* (7). Przelewamy wszystko przez sitko barmańskie do szkła (8). Dekorujemy trzema szczytami bazylii (9).

PORADY:

*Syrop cukrowy przygotowujemy w bardzo prosty sposób. Do 0,7 litra wrzącej wody dodajemy 1 kg. białego cukru. Mieszamy do momentu powstania jednolitej, gęstej struktury i odstawiamy do wystygnięcia. 

*Kruszony lód rzadko można kupić w sklepie. Lepiej zrobić go domowym sposobem. Rozwijamy folię do pakowania, na nią sypiemy 10-15 kostek lodu, zawijamy kilka razy tworząc szczelny rękaw. Kładziemy na równym, twardym podłożu i uderzamy młotkiem lub innym twardym przedmiotem, do uzyskania kreszu.

TROCHĘ HISTORII

Drink powstał w 2008 roku w barze Le Lion Bar De Paris w Hamburgu. Autorem jest niemiecki barman i restaurator Jörg Meyer. Więcej o tym drinku poniżej:







Rozwijamy folię do pakowania, na nią sypiemy 10-15 kostek lodu, zawijamy kilka razy tworząc szczelny rękaw. Kładziemy na równym, twardym podłożu i uderzamy młotkiem lub innym twardym przedmiotem, do uzyskania kreszu. - See more at: http://bariacje.blogspot.com/2015/01/nadobrypoczatek.html#more
Rozwijamy folię do pakowania, na nią sypiemy 10-15 kostek lodu, zawijamy kilka razy tworząc szczelny rękaw. Kładziemy na równym, twardym podłożu i uderzamy młotkiem lub innym twardym przedmiotem, do uzyskania kreszu. - See more at: http://bariacje.blogspot.com/2015/01/nadobrypoczatek.html#more
Rozwijamy folię do pakowania, na nią sypiemy 10-15 kostek lodu, zawijamy kilka razy tworząc szczelny rękaw. Kładziemy na równym, twardym podłożu i uderzamy młotkiem lub innym twardym przedmiotem, do uzyskania kreszu. - See more at: http://bariacje.blogspot.com/2015/01/nadobrypoczatek.html#more

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz