CO JEST POTRZEBNE
40 ml. GINU (ja używałem Seagram's)
20 ml. SYROPU CUKROWEGO*
15-20 ml. SOKU Z CYTRYNY
6-8 liści BAZYLI
SZKŁO
NISKA SZKLANKA (lowball,
whiskaczówka)
PRZYBORY
NÓŻ, DESKA DO KROJENIA,
MUDDLER (można zastąpić go płaską,
długą łyżką; poniżej opiszę jak to zrobić),
SHAKER, SITKO BARMAŃSKIE, FOLIA DO
PAKOWANIA, MŁOTEK (np. do mięsa) lub inny twardy przedmiot
Do shakera wkładamy liście BAZYLII, zalewamy
SYROPEM CUKROWYM (1). Śmiało ugniatamy MUDDLEREM (2), ale tak, żeby nie
poszatkować bazylii. Jeśli go nie mamy, to procedura jest inna. Przechylamy
shaker do poziomu 45 stopni, bierzemy długą łyżkę i przyciskamy bazylię do
ściany shakera tak, aby wydobyć z niej barwnik (3), a nie ją poszatkować.
Wyciskamy z połówki cytryny sok (ok. 15-20 ml.). Wsypujemy kruszony lód (4),
dolewamy GINU (5). Wstrząsamy prawie przez minutę, do momentu
przebarwienia się drinka na jasnozielony kolor (6). Do niskiej szklanki
wsypujemy kruszony, uprzednio przygotowany lód* (7). Przelewamy wszystko przez
sitko barmańskie do szkła (8). Dekorujemy trzema szczytami bazylii (9).
PORADY:
*Syrop cukrowy przygotowujemy w bardzo prosty
sposób. Do 0,7 litra
wrzącej wody dodajemy 1 kg.
białego cukru. Mieszamy do momentu powstania jednolitej, gęstej struktury i
odstawiamy do wystygnięcia.
*Kruszony lód rzadko można kupić w sklepie. Lepiej zrobić go domowym sposobem.
Rozwijamy folię do pakowania, na nią sypiemy 10-15 kostek lodu, zawijamy kilka
razy tworząc szczelny rękaw. Kładziemy na równym, twardym podłożu i uderzamy
młotkiem lub innym twardym przedmiotem, do uzyskania kreszu.
TROCHĘ HISTORII
Drink powstał w 2008 roku w barze Le Lion Bar De Paris w Hamburgu. Autorem jest niemiecki barman i restaurator Jörg Meyer. Więcej o tym drinku poniżej:
Rozwijamy
folię do pakowania, na nią sypiemy 10-15 kostek lodu, zawijamy kilka
razy tworząc szczelny rękaw. Kładziemy na równym, twardym podłożu i
uderzamy młotkiem lub innym twardym przedmiotem, do uzyskania kreszu. -
See more at:
http://bariacje.blogspot.com/2015/01/nadobrypoczatek.html#more
Rozwijamy
folię do pakowania, na nią sypiemy 10-15 kostek lodu, zawijamy kilka
razy tworząc szczelny rękaw. Kładziemy na równym, twardym podłożu i
uderzamy młotkiem lub innym twardym przedmiotem, do uzyskania kreszu. -
See more at:
http://bariacje.blogspot.com/2015/01/nadobrypoczatek.html#more
Rozwijamy
folię do pakowania, na nią sypiemy 10-15 kostek lodu, zawijamy kilka
razy tworząc szczelny rękaw. Kładziemy na równym, twardym podłożu i
uderzamy młotkiem lub innym twardym przedmiotem, do uzyskania kreszu. -
See more at:
http://bariacje.blogspot.com/2015/01/nadobrypoczatek.html#more
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz