ZAPIEKANE MAKARONOWE MUSZLE Z TRZEMA SERAMI
W SOSIE POMIDOROWYM
Składniki na 4 porcje:
30 muszli makaronowych (Conchigliono Rigati)
1/3 szklanki tartego sera Bursztyn
Nadzienie:
1/2 kulki mozzarelli
150 g sera ricotta (twarożku)
2 ł. mascarpone
1/2 kulki mozzarelli
150 g sera ricotta (twarożku)
2 ł. mascarpone
1 małe białko jajka
Sos pomidorowy:
2 puszki (800 g) pomidorów bez skórki
2 puszki (800 g) pomidorów bez skórki
1 ł. ziół prowansalskich lub suszonej bazylii
sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, cukier
sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, cukier
Przygotowanie:
1. Muszle makaronowe (na zdjęciu poniżej) ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
2. Wymieszać składniki nadzienia: poszarpaną mozzarellę, serek ricotta, mascarpone oraz białko. Nadziać muszle i odłożyć.
3.Pomidory z puszki przełożyć do miski, uprzednio sprawdzić, czy nie mają skórek i szypułek. Pokroić na mniejsze kawałki, dodać zioła prowansalskie oraz suszoną bazylię, doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz 1-2 łyżkami cukru. Przelewamy do garnka i na wolnym ogniu odparowujemy z niego wodę. Gotujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Powstały sos wlewamy do żaroodpornego naczynia, na wierzchu wykładamy muszle i posypujemy startym serem Bursztyn.
4. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. na około 20-25 minut. Po tym czasie włączamy temoobieg jeszcze na kilkanaście minut do zarumienienia sera.
5. Opcjonalnie posypujemy wszystko świeżą bazylią. Smacznego!
DO POSIŁKU
Do posiłku polecałbym drinka Gin Basil Smash. Świetnie komponuje się z elementami kuchni włoskiej, a przy tym wspaniale orzeźwia i gasi pragnienie. Przepis znajdziecie w zakładce PRZEPISY.
PO POSIŁKU
Po posiłku polecam białe wino deserowe Sutter Home Muscato. To białe, półsłodkie, delikatnie kwaskowe wino o mocno wyczuwalnym aromacie brzoskwiń z lekką nutą płatków róż. Idealnie orzeźwi po sytym jedzeniu i nada uczucie lekkości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz