Zamknij X


Strona przeznaczona jest dla osób pełnoletnich. Alkohol szkodzi zdrowiu, pij odpowiedzialnie!

Loading...

01 lutego 2015

#zapiekane makaronowe muszle z trzema serami w sosie pomidorowym

Nie wyobrażam sobie picia bez jedzenia i na odwrót. Dlatego przy wyborze działów na bloga postanowiłem dołączyć zakładkę LEKKOSTRAWNE. Początkowo chciałem dodawać tylko przepisy na przekąski, które sprawdzą się jako dodatek do drinków lub alkoholu. Jednak ostatnio zrozumiałem, że tą decyzją mógłbym strzelić sobie w kolano. Dzisiaj więc podzielę się z Wami przepisem na ZAPIEKANE MAKARONOWE MUSZLE Z TRZEMA SERAMI W SOSIE POMIDOROWYM. Uchylę rąbka tajemnicy i zdradzę, że zapieczone muszle są z wierzchu chrupiące, a w środku aksamitne i delikatne. Sery rozpływają się w ustach, a sos pomidorowy dopełnia dzieła i nadaje potrawie charakteru swoim wyraźnym smakiem. Wszystko smakuje obłędnie. Do pełni szczęścia brakuje tylko lampki białego wina. Uwierzcie, nie będziecie mogli się oderwać od jedzenia. Zresztą przekonacie się sami jeśli wypróbujecie poniższy przepis,



ZAPIEKANE MAKARONOWE MUSZLE Z TRZEMA SERAMI
W SOSIE POMIDOROWYM


Składniki na 4 porcje:

30 muszli makaronowych (Conchigliono Rigati) 
1/3 szklanki tartego sera Bursztyn

Nadzienie:

1/2 kulki mozzarelli
150 g sera ricotta (twarożku)
2 ł. mascarpone
1 małe białko jajka

Sos pomidorowy:

2 puszki (800 g) pomidorów bez skórki 
1 ł. ziół prowansalskich lub suszonej bazylii
sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, cukier


Przygotowanie:

1. Muszle makaronowe (na zdjęciu poniżej) ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. 



2. Wymieszać składniki nadzienia: poszarpaną mozzarellę, serek ricotta, mascarpone oraz białko. Nadziać muszle i odłożyć.

3.Pomidory z puszki przełożyć do miski, uprzednio sprawdzić, czy nie mają skórek i szypułek. Pokroić na mniejsze kawałki, dodać zioła prowansalskie oraz suszoną bazylię, doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz 1-2 łyżkami cukru. Przelewamy do garnka i na wolnym ogniu odparowujemy z niego wodę. Gotujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Powstały sos wlewamy do żaroodpornego naczynia, na wierzchu wykładamy muszle i posypujemy startym serem Bursztyn.


4. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. na około 20-25 minut. Po tym czasie włączamy temoobieg jeszcze na kilkanaście minut do zarumienienia sera.


5. Opcjonalnie posypujemy wszystko świeżą bazylią. Smacznego!

DO POSIŁKU

Do posiłku polecałbym drinka Gin Basil Smash. Świetnie komponuje się z elementami kuchni włoskiej, a przy tym wspaniale orzeźwia i gasi pragnienie. Przepis znajdziecie w zakładce PRZEPISY.




PO POSIŁKU

Po posiłku polecam białe wino deserowe Sutter Home Muscato. To białe, półsłodkie, delikatnie kwaskowe wino o  mocno wyczuwalnym aromacie brzoskwiń z lekką nutą płatków róż. Idealnie orzeźwi po sytym jedzeniu i nada uczucie lekkości.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz